Origin
Tropical America. It was probably the first tree Cristobal Colon (Christopher Columbus) saw when he discovered America!
Occurrence
Abundant at sandy and rocky beaches of the Atlantic and Pacific Ocean in Central and eastern South America, down to Peru and in the Caribbean room (Westindies and the north of South America I Venezuela). In Venezuela, it is frequent in the littoral of the Caribbean Sea.
Ethnobotanical and general use
Nutritional use
The fruit is edible: it has an agreable sour-sweet taste, but is astringent. It is however only eaten by the natives. It contains thiamin, riboflavin, niacin, vitamin C and A. It is made into a jelly and into a fermented drink.
Medical use
Fruit and bark are astringent and contain tannins. A decoction of the bark is used to combat chronic diarrhoea. The fruit favours the dissolution of uric acid and has an effect on muscular debility. A cup of bark tea taken on an empty stomach fortifies the sphincters of the bladders of children with nocturnal enuresis.
Method of use
Fruit raw, bark in decoction or as a tea. For diarrhoea, 35 g bark and 25 g leaves are boiled 15 minutes in 1 1 of water. A small cup is taken every 4 hours.
Healing properties
Astringent, tonic, haemostatic, antidiarrhoeic.
Chemical contents
Vitamins of the B and C group, tannin.
Fruit, leaf: diarrhea
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Whole plant: Yields an astringent juice, known as "Jamaica kino", used to treat diarrhea and dysentery.
Stem: Decoction of bark for intestinal disorders.
Origen:
Belice, Colombia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Honduras, México, Nicaragua, Panamá, Puerto Rico, República Dominicana, Islas Leeward, Turks & Caicos. Árbol común en las costas secas y en las colinas y matorrales cercanos a las costas (ROIG, 1988).
Usos etnomédicos y modo de empleo:
La decocción de las hojas de Coccoloba uvifera se utiliza en Cuba para el tratamiento de la ronquera, el asma y afecciones cardiovasculares y renales (ROIG, 1988; FUENTES ET AL., 1985; ANÓNIMO, 1990). También la decocción de las hojas es utilizada localmente en granos y llagas. La corteza y las raíces en decocción son utilizadas en Cuba, por vía oral, como astringentes, en la disentería y diarreas. En baños se utilizan para las hemorroides y la picazón del cuerpo (ROIG, 1988). En República Dominicana se utilizan las hojas y raíces contra la disentería, diarreas y como antipalúdico. La corteza, la raíz y los frutos se emplean como astringentes (BONELLY ET AL., 1985). En Nicaragua se usa la decocción de las hojas y la corteza en la diarrea, la corteza se emplea también como digestivo (COEE & ANDERSON, 1996).
1) South American medicinal plants : botany, remedial properties, and general use / I. Roth, H. Lindorf. Berlin ; New York : Springer, c2002. -- p. 492.
2) Barret, Bruce Economic Botany vol. 48, nro. 1 .-- p. 8-20 1994
3) Robertt, A., et al.. Medicinal Plants of the Guianas (Guyana, Suriname, French Guyana)/Smithsonian NMNH. cited online: 17-08-2017
4) Gupta, Mahabir P.; Santana, Ana Isabel; Espinosa, Alex/ Plantas medicinales de Panamá. sd: sd. - p. sd.