Anticatarral, antipirético, antiespasmódico: Hojas, cáscara del fruto
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Enfermedad o síntoma
Presión alta
Malestar intestinal
Resfrío y congestión
Parte utilizada
Fruto
Cáscara del fruto
Forma de preparación
Infusión con muña muña y bicarbonato
Infusión
Modo de administración
Vía oral
Vía oral
Origen
Tucumán, Argentina
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Distribución
Introducida del Sur-Este de Asia. Cultivada en toda la Amazonía.
Uso
Fruto
Afecciones de la garganta: hacer gárgaras, cada cuatro horas, con el jugo de un limón diluído en medio vaso de agua con una pizca de sal.
Hemorragia nasal: se ponen dos gotas del jugo en la fosa nasal que sangra.
Caracha: se cocina el jugo del limón hasta que quede espeso y oscuro. Aplicar el jugo cocinado con un algodón sobre la «caracha», limpiada previamente con agua y jabón; se realiza la operación una vez al día hasta que sane.
Resfríos: al líquido que se obtiene de hervir la mitad de un limón con cáscara, se añade «Vic-vaporub»; recibir el vapor (inhalaciones) durante 10 minutos, cubriéndose con una toalla.
Heridas: exprimir limones asados sobre la herida. Disminuye el dolor y la inflamación. El jugo de limón fresco aplicado directamente sobre las heridas es un desinfectante efectivo.
Uses: cholesterol, blood depuraive, hypertension, constipation, local pain, fever, dysentery, diarreah, gastritis, obesity, cough.
Origin: Burma, Cambodia, China, Guatemala, Honduras, India, Laos, Mexico, Vietnam.
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Leaf: Leaves are boiled and the water drunk for treating colds, by the Guyana Patamona.
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Range. Southeast Asia. Cultivated in Myanmar.
Uses
Fruit: These sour fruits are thought to “clear the heart and cleanse the blood”, aid digestion, alleviate fatigue, inhibit formation of bumps and tumors, control coughs, stimulate appetite, relieve nausea, and remedy laryngitis. Epilepsy is believed to be cured by inhaling a mixture of equal amounts of the fruit juice and leaves of kyaung-pan (Vitex trifolia). Fruit segments mixed with sour pomegranate sap are ingested to treat dizziness and feelings of heaviness or dullness. Fruit segments are eaten with rock salt in the mornings and evenings to alleviate kidney stones. A mixture of the juice with honey and zawet-thar (Dillenia indica) is taken for coughs, asthma, and bronchitis. A mixture of the fruit together with jaggery is taken for dizziness and weakness during menstruation. To make a medicine for gas, the fruit can be boiled in one viss (~1.6 kg) of rice washing water until the liquid has evaporated and the fruit is tender. After filtering through a sieve, about 10 ticals (~ 0.1 kg) of the pulp can be mixed with a small amount of salt, dried in the sun, crushed into a powder, and ingested.
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Origin:
Cultivated all over India.
Action:
Fruit—antiscorbutic, carminative, stomachic, antihistaminic, antibacterial. Used during coughs, colds, influenza and onset of fever (juice of roasted lemon), hiccoughs, biliousness.
Fruit juice—used externally for ringworm (mixed with salt), erysipelas, also in the treatment of leprosy and white spots.
Leaves and stems—antibacterial.
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Origin:
Nigeria
Part used
whole plant
Medicinal uses
Antipyretic,colds
1) Geraldini , Isanete, Journal of Ethnopharmacology v. 173, 2015 . -- p. 383-423
2) Robertt, A., et al.. Medicinal Plants of the Guianas (Guyana, Suriname, French Guyana)/Smithsonian NMNH. cited online: 17-08-2017
3) Escalona Cruz, José Luis; et al/ Revista Cubana de Plantas Medicinales vol. 20, no 4. 2015. p -- 429 - 439
4) Ceballos, Sergio J.; Perea Mario C./ Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas, vol 13, no 1, 2014. - p. 47 - 68
5) Mejía, Kember; Rengifo, Eisa /Plantas medicinales de uso popular en la Amazonía Peruana.-- Lima : Agencia Española de Cooperación Internacional, 2000. -- p. 286
6) DeFilipps, Robert A.; Krupnick, Gary A. / PhytoKeys, v. 102. - - p. 1 - 314, 2018.
7) Khare, C.P./ Indian Medicinal Plants. -- Nueva Dheli: Springer, 2007 . - p. 836.
8) Abd El-Ghani1, Monier M./ Traditional medicinal plants of Nigeria: an overview: Agric. Biol. J. N. Am., 2016, 7(5): 220-247. - p. 239.